Sportvisserij ZW Nederland komt metingen in de vestes doen

terug naar overzicht

Zondag, 26 mei 2024

Naar aanleiding van o.a. de karpersterfte van vorig jaar en een visstand onderzoek komend winterseizoen, zijn we woensdag 22 mei met het bestuur van de EGHV een dag op pad geweest met Niels Houben van Sportvisserij Zuidwest Nederland.

We zijn met de boot op de Oostvest, Westvest en Banaan geweest. Op alle vestes zijn op 3 punten metingen verricht: aan het begin, halverwege en aan het einde van het water. Er is gemeten op zuurstof, doorzicht, zoutgehalte en slib. Bij al deze metingen zijn gelukkig geen schokkende dingen ontdekt. Nu is het water ook nog niet erg warm en gaat ellende vaak gepaard met temperatuurverschillen, maar tot nu toe is dit een goed teken. 

Het zuurstofgehalte was prima. De plaats met de minste zuurstof was achter de Stenenbrug vlak boven de bodem. Nog geen reden voor paniek, er was nog voldoende zuurstof voor onze visvrienden! Een reden kan zijn dat er weinig zon in deze hoek komt en doordat het slib niet volledig verteerd was.

Bij het meten en bekijken van het slib kon je goed het verschil zien waar het slib goed was en waar het slib minder goed/slecht was. Het goede slib was mooi verteerd en daar zat (bijna) geen onverteerd blad in. Op sommige plaatsen was het onverteerde blad nog goed te zien. Voornamelijk waar er eiken-, beuken-of plataan bladeren lagen zag je nog goed dat er nog hele bladeren in het slib zaten. Voor nu vormt dat geen probleem, maar als dit in de toekomst op zou bouwen kan het wel voor problemen gaan zorgen. Dat is ook één van de redenen waarom er gebaggerd moet worden op sommige wateren. Voor zover wij weten gaan ze alle vestes komend winterseizoen aanpakken. 

In augustus, wanneer de temperaturen een stuk hoger liggen, komt Sportvisserij ZW Nederland nogmaals meten. We houden jullie op de hoogte....



Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons Cookie beleid

Accepteer cookies